Sengetøy-varianter

Sengetøy

"Preferanser til type sengetøy er svært individuelt og varierer fra person til person. Noen er sensitive til enkelte kvaliteter mens andre kan sove i alt. Når du trodde du hadde funnet en favoritt vil du kanskje oppdage at det finnes et hav av kvaliteter og valgmuligheter og som passer til ulike årstider. For å forstå kvaliteten på sengetøy er det vesentlig å forklare hva trådtetthet er."

Hva er trådtetthet?

Trådtetthet, eller thread count (tc), er en betegnelse på antall tråder som er vevd sammen i en kvadrattomme. Alle tråder telles, både horisontale og vertikale. Jo flere tråder, desto finere og tettere stoff.

Men vær oppmerksom på at trådtettheten ikke alene om å si noe om kvaliteten. Tykkelsen på garnet og lengden på fibrene vil også spille inn. Trådtettheten (tc) bør være på minimum 200. Mellom 300-400 regnes for å være veldig bra, og 500 er i luksuskategorien.

Percale

Mange forveksler percal med «finere bomull», men vi definerer percale som et eget vev. Percale er klassisk tett lerretsvev av ekstra fint garn. Vevsmetoden består i at trådene veves annenhver over og under hverandre, som gjør Percale svært slitesterkt og derfor meget velegnet som sengetøy. Percalsengetøy har et matt og flatt utseende og en fin, myk, pulveraktig konsistens og finish som gir en naturlig eleganse.

Sateng

Sateng kjennetegnes av sin glatte og glansfulle overflate. Det er ikke et eget type stoff, men et resultat av veveteknikken som brukes. Satengbinding karakteriseres ved at det ene trådsystemet, oftest varpen, dominerer på vevens rettside, bindingsteknisk eller ved større trådtetthet. Sateng er derfor glatt på den ene siden og matt på den andre. Sateng kan veves av mange ulike stoffer men det vanligste er bomull, som gir et elegant resultat og en luksuriøs følelse mot huden.

Lin

Lin derimot, er ikke en type veveteknikk, men et naturlig materiale fra en plante som har blitt benyttet til tekstiler i århundrer. På grunn av linens eksepsjonelle slitestyrke ble den tradisjonelt benyttet som laken. Lin har naturlige pustende og fuktabsorberende egenskaper som egner seg til sommerhalvåret. Sengetøy av lin er et perfekt valg for deg som liker et mindre stramt uttrykk på sengen. Lin kan være krøllete på en sofistikert og delikat måte.

Flanell

Flanell er kjent for sin myke kvalitet med den karakteristiske børstede overflaten, som består av små bomullshår. Enkelte flanellsengesengesett er behandlet ytterligere ved mekanisk børstning for å forsterke den bløte følelsen. Stoffet kjennes derfor ekstra mykt og behagelig mot huden, og virker isolerende på kalde netter. Flanell er derfor det perfekte valget for vinterhalvåret og til hytta!

Damask

Damask er et finmønstret tekstil som er oftest vevet av ull, silke, bomull eller lin i lange, tynne bomullstråder. De lange fibrene får frem de karakteristiske mønstrene som damask er kjent for og som gir en vakker design og overflate.